Doone Silver Kerr

Archive

  1. Roppongi Hills, Tokyo

    Comments Off on Roppongi Hills, Tokyo

    Doone Silver Kerr were appointed by Mori Living to create a design for a new apartment type in the 44-storey Residence C at Roppongi Hills in the heart of Tokyo.  A furnished model apartment was completed in October 2018 and the design will now be used to replace a range of existing apartments on the upper floors of the tower as Mori Living progress a refurbishment programme.

    The project is a return to working with Mori Living for Richard Doone, who was involved in the original Roppongi Hills project in 2003.

  2. Flax Place, Leeds

    Comments Off on Flax Place, Leeds

    Doone Silver Kerr has recently gained detailed planning consent on behalf of build-to-rent specialists Neighbour for a new, large development in Leeds.

    Located on a 0.5 hectare brownfield site to the south-east of Leeds city centre with frontages onto Marsh Lane, Flax Place and Richmond Street, the proposals will provide 300 apartments, retail space, a GP surgery and parking in an undercroft.

    The buildings are designed as a series of dynamic sliding planes that step across the site on a north-south axis, rising from 8 to 14 storeys, responding to the urban grain and height gradients of the surrounding buildings and topography.

    The elevations are carefully composed using double-square and golden section proportions to create panels of mid-grey brick and glazing that slide between slim concrete floor edges.  The glazing is set deep into the elevations to express the solidity of the buildings and articulate the façade rhythm.

    The landscape at ground level and on a series of stepping rooftops further explores the concept of sliding planes with an interplay of hard and soft elements composed as a sequence of formal and informal spaces.

  3. Loft apartment, Clerkenwell, London

    Comments Off on Loft apartment, Clerkenwell, London

    Doone Silver Kerr was appointed to design a major refurbishment of a loft apartment in Clerkenwell; the heart of London’s creative industries.  The scheme responds to the clients’ brief to create a refined, light, elegant interior and is based upon clarity of line and plane, as well as a well-mannered palate of sophisticated tones.

    Photo credit:  Matt Bargery

     

  4. House in Buckinghamshire

    Comments Off on House in Buckinghamshire

    The design concept envisages the replacement of an existing house on this green site, taking advantage of the natural topography to create three levels of flowing space arranged around a linear galleria, connecting to a dramatic cantilevered living room projecting into a disused wooded chalk quarry. The horizontally layered composition makes for a dynamic design whilst minimising wider visual impact.

  5. South London Residential Project

    Comments Off on South London Residential Project

    We were invited to prepare conceptual designs for this 1.2 hectare site in South London.  The highly permeable master plan incorporates public spaces and can be built out in phases and with a variety of apartment types and tenures.

  6. Midsummer Boulevard, Milton Keynes

    Comments Off on Midsummer Boulevard, Milton Keynes

    We are working with Sterling Property Ventures and Milton Keynes Development Partnership to create a landmark mixed use development on the key B 3.3N site, situated on Midsummer Boulevard.

    A tall building will provide essential ‘grade A’ office space.  Located at the top of the building, a restaurant and public viewing gallery will offer unique views that reveal and celebrate the iconic gridded layout of Milton Keynes.  A second high quality private rented sector building will also benefit from views across the city.  The two buildings are separated by a public route connecting Midsummer Boulevard through to Grafton Park, which will be animated by active retail uses at ground floor level.  Located less than 5 minutes’ walk from the west coast mainline railway station, the project will create a sustainable and vibrant live-work hub for the city.

  7. East Road, London

    Comments Off on East Road, London

    A rooftop extension provides six new apartments above an existing Victorian Warehouse located in South Hoxton London. This double storey extension is expressed as a ‘crown’ which tops the base building. Textured elevations which come about through a saw-tooth cladding profile, provide a three dimensionality which acts as a counterpoint to the monolithic bulk of the base building.

    The apartments, designed to Lifetime Homes standards, are a mix of 1 bed, 2 bed and 3 bed units plus a generous communal roof top garden. Passive design measures such as high thermal performance and natural ventilation are incorporated along with green roofs and photovoltaic panels. The design strives for a high degree of natural light in the apartments by way of projecting glazed bay windows and roof lights.

  8. Futako Tamagawa, Tokyo

    Comments Off on Futako Tamagawa, Tokyo

    Since 2010 Richard Doone, a Director of Doone Silver Kerr, has provided architecture and design consultancy services to Conran and Partners, leading various projects for the company in Asia.  These include the 400,000 square metre, 22 hectare mixed-use Futako Tamagawa development in Tokyo.

  9. Kensington Court, London

    Comments Off on Kensington Court, London

    The refurbishment of a late Victorian property situated in the Kensington Court Conservation area to provide 5 luxury residential apartments and a studio unit.

    The interior design concept draws from classical British tradition and craftsmanship.  Bespoke joinery incorporating bronze accents and stitched leather, bordered timber floors, and natural stone accent walls are used throughout.

    The proposals also include a glazed roof top pavilion with a landscaped garden creating a distinctly contemporary addition to compliment the traditional building.

  10. Wilkes Street, London

    Comments Off on Wilkes Street, London

    We assisted a client in the extensive refurbishment and internal remodelling of a 4-storey house located within the Fournier Street conservation area in Spitalfields, London. The works included creating more extensive open plan living spaces within the original house structure and enhancing natural lighting via new structural glass terrace rooflights above the kitchen at the rear.